top of page

KIHAGYHATATLAN LENGYEL ÉTELEK ZAKOPANEBAN

Télen-nyáron kedvelt úticélpont a Tátra lábánál fekvő Zakopane. Most nem a város és környéke által kínált látnivalókat mutatjuk be, hisz azokat már sokan ismerik, hanem íme 5 tipp, mit érdemes megkóstolni, ha megéheznénk és valami tradicionális lengyel ételt ennénk!




Pączek (ejtsd poncsek)

Nem csak az édesszájúak kedvence lesz ez az autentikus lengyel fánk. Már látványilag is csábító a hatalmas és ínycsiklandóan aranybarnára sült édesség, melynek tésztája könnyű és szivacsos, amit különböző pudinggal vagy lekvárral töltenek meg, de az igazi egészen biztosan a rózsalekváros töltelékű cukormázzal bevont poncsek.




Zapiekanka (ejtsd zápjekánká)

Ez a melegszendvicsszerű étel kiváló reggeli, vagy ebéd helyett is – sokan hívják lengyel pizzának is. Igen népszerű és számos változatával találkozni, de mindegyik megegyezik a hatalmas és ropogós zsúrkenyér/baguette alapban, valamint a rengeteg sajt és gomba feltétben. Sokszor adnak hozzá ketchupot is, árban 15-20 zloty között mozog.




Żurek (ejtsd zsurek)

Ha egy igazán laktató, nagyon ízletes levest ennénk, ne hagyjuk ki a leginkább Alsó-Sziléziára és Kislengyelországra jellemző rozskovászos savanyú levest. Az ételt fehérkolbász, krumpli, szalonna és főtt tojás is gazdagítja – de ahány konyha, szinte annyi változata fordul elő. Télen és nyáron is nagyon jól tud esni a savanykás íze.




Pierogi (ejtsd pjerogi)

Nagyon régi lengyel étel, amit szintén nem szabad kihagyni. A csillogó tésztabatyukat különböző töltelékkel kérhetjük, de a legelterjedtebb változatok hússal illetve túróval-krumplival vannak töltve (pierogi z mięsem és pierogi ruskie vagy ukraińskie). Nagyon finom és laktató!


Krówka (ejtsd kruf:ka)

A tejkaramellát sokan ismerjük idehaza is, azt viszont kevesen tudják, hogy a Wawel cukrászdának, mely 1921-ben kitalálta ezt az édességet van egy mintaboltja a sétáló utca tőszomszédságában. Itt nem csak a klasszikus, de számos egyéb változatot is megkóstolhatunk!

Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

bottom of page