ZAPIEKANKA - A LENGYEL HOTDOG
A zapiekanka, Lengyelország egyik legikonikusabb street foodja a tenyérnyi fánkok, a gofri és a placki, azaz rösti mellett, amely igazán különleges helyet foglal el az ország gasztronómiai örökségében és a lengyelek szívében.
Ez a hosszúkás, óriáskifliből vagy még inkább félbevágott bagettből készített szendvics az 1970-es években jelent meg először Lengyelország utcáin. A gombaragus feltétet ropogósra sült sajt fedte, amelyre extraként akár egy kis ketchup vagy majonéz is kérhető volt. A zapiekanka remekül példázta a lengyel találékonyságot, a meglévő alapanyagokból megalkották a lengyel hot dogot, amelyet számos kioszkban árultak, frissen, forrón és olcsón. Az 1970-es és 1980-as években a zapiekanka gyakorlatilag minden lengyel város piacán és utcai árusainál megtalálható volt, és a szocializmus korának egyik jelképes ételévé vált.
A hiánygazdaság életre hívta zapiekanka a rendszerváltozás után sem tűnt el a kínálatból, nem szorult vissza a Tejbárok kissé nosztalgikus menüjébe, hanem a mai napig szerves részét képezi a lengyel mindennapoknak, igaz, ma már nem csak gombás feltéttel kínálják, sőt aki az eredeti ízekre vágyik, annak sokszor vadásznia kell az ezernyi, egzotikus összetevőket is tartalmazó zapiekanka között.
Mondhatjuk úgy is, hogy a rendszerváltás követően a vendéglátóipar fellendülésével a nemzetközi konyha fogásai a zapiekanka evolúciójához is hozzájárultak, ennek köszönhetően ma már a krakkói zsidó negyed szívében található XX téren lévő árusoknál tényleg számtalan fúzió eredményét megtekinthetjük és megkóstolhatjuk.
A zapiekanka már nem csupán az utcai árusok kínálatában szerepel, hanem elismert éttermek menüjén is, ahol gourmet változatokban kóstolhatjuk meg. Ez a folyamat jól mutatja, hogyan képes egy egyszerű, hagyományos étel alkalmazkodni és megújulni az idő múlásával, miközben megőrzi eredeti karakterét és kulturális gyökereit.
KÉSZÍTSD EL OTTHON
Ezekre szükséged lesz:
1 db hosszú bagett
30 dkg csiperkegomba
20 dkg friss gyúrt sajt (mozzarella típusú)
friss petrezselyem, friss kakukkfű
1 ek. vaj
só
frissen őrölt fekete bors
ketchup
A gombát megpucoljuk, majd nagylukú reszelőn lereszeljük, egy lábasba tesszük, kevés vajon megfuttatjuk, ízlés szerint kevés sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük, zsírjára sütjük. Hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, addig a sajtot lereszeljük. A bagettet félbevágjuk, a párolt gombát elosztjuk rajta, majd reszelt sajttal megszórjuk, majd szendvicssütőbe toljuk, esetleg sütőbe tesszük, a grillrács alá és addig sütjük, amíg a sajt szépen meg nem színesedik. Tálalás előtt ketchupot nyomunk a sajt tetejére.