ŐSZI LENGYEL KONYHA - ÍZEK, HAGYOMÁNYOK, SZEZONÁLIS ALAPANYAGOK
- Wessely Márta

- Oct 17
- 2 min read
Az ősz a lengyel konyhákban igazi ünnep. A piacok roskadoznak a friss gombáktól, almáktól, káposztától, a legkisebb cukrászdában is friss almától illatos szarlotka várja a vendégeket. Ősszel a lengyel gasztronómia a legszebb arcát mutatja: rusztikus, otthonos, változatos kínálattal várja az éhes utazót.
Gombák birodalma

Az őszi lengyel túrázások elengedhetetlen kelléke a kosár, amelybe a család apraja-nagyja szedi a friss erdei gombákat. A gombagyűjtés, azaz a grzybobranie nemcsak szabadidős tevékenység, hanem igazi bevásárlókörút, a kulináris gyönyörök felé vezető út első lépcsőfoka, hiszen a lengyel erdőkben gazdagon termő vargánya (borowik), rókagomba (kurka) és galambgomba mind-mind kincset érnek a konyhában. Ilyenkor nem csak otthon, hanem az éttermek kínálatában is minden a gombáról szól, a selymes gombaleves (zupa grzybowa), a gombás pierogi (pierogi z pieczarkami) vagy a krémes gombaszósszal kínált tészták és húsok olyan fogások, amelyek nélkül elképzelhetetlen az őszi lengyel menü.
Az almák országa

Bár viszonylag kevesen tudják, de Lengyelország Európa legnagyobb almaexportőre. A Grójec környéki ültetvények és a Łącko-i völgy almái világszerte keresettek. Szerencsére bőven terem annyi, hogy az alma a lengyel mindennapok része is maradhasson. Az alma nemcsak friss gyümölcsként kerül az asztalra, illatos almás pitében (szarlotka), lekvárként, kompótban, vagy frissen préselt ciderként is megjelenik a kínálatban. A lengyel almával leggyorsabban egy szelet langyos szarlotkán keresztül lehet szerelembe esni, a szegfűszeges, párolt almában gazdag, omlós tésztájú sütemény az egyik legjobb élmény, amit az őszi Lengyelországban járó utazó csak átélhet.
Őszi levesek melege

A melengető őszi lengyel levesek külön fejezetet érdemelnek. Ebben a szezonban már a tápláló, tartalmas fogások kerülnek előtérbe, azaz itt az ideje a savanykás ízvilágú żureknek, amely rozslisztből erjesztett kovászalappal készül és a legtöbbször főtt tojással, krumplival és kolbásszal gazdagítják. Ugyanilyen népszerű a céklából főzött barszcz czerwony is, amelyet gyakran gombás derelyével vagy épp rántott palacsintával körítve tálalnak, illetve a krupnik, amely egy igazán gazdag, árpagyönggyel és gyökérzöldségekkel operáló gazdag fogás. Ezek a levesek nemcsak a hideg ellen védenek, hanem otthonosság érzetével is megvendégelnek, igazi lélekmelegítők egy borongós őszi napon.
Káposzta és sütőtök

A káposzta szintén elmaradhatatlan alapanyag az őszi lengyel konyhának. A legismertebb káposztás fogás a bigos, a lassan főtt káposztás-húsos egytál, amelyet gyakran napokig érlelnek, hogy az ízek összeérjenek, de számos levesben, pierogiba töltve is találkozhatunk a káposztával. Az utóbbi években a sütőtök is teret nyert a lengyel gasztronómiában, egyre többször bukkan fel krémlevesként, fűszeresen sütve vagy éppen süteményekbe komponálva. Sokszor kombinálják almával vagy hagymával, amelynek eredményeként gazdag, édes-savanykás ízvilágú fogás születik.
A lengyel ősz nemcsak a természetben, hanem a konyhában is színes és gazdag évszak. A szezon kedvencei garantáltan közelebb hozzák Lengyelországot!































