HŰSÍTŐ CÉKLALEVES, LENGYEL MÓDRA
- Wessely Márta
- Jul 6
- 2 min read
Lengyelországban nyáron, egy-egy melegebb napon garantált, hogy vagy az étteremben vagy a vendéglátónk hűtőjéből előkerül a hűs nyári csoda: a chłodnik (ejtsd hv:odnik). Ez a hideg, rózsaszínes, krémes leves nemcsak üdítően hat a nyári melegben, hanem vitaminbomba és a lengyel konyha egyik emblematikus fogása, amely jól mutatja, hogy a lengyel gasztronómiára oly jellemző természet és a konyha egysége a nyári hónapokban is szinte minden ételben tetten érhető.

A chłodnik, teljes nevén chłodnik litewski, valójában a litván határ menti régiókból származik. Az alapja a botwinka, azaz a bébicékla és zsenge levele, amit apróra vágva megfőznek, majd ha kihűlt, kefirrel, joghurttal, vagy a lengyel konyha két kedvenc nyári alapanyagával, maślankával (íróval) vagy zsiadłe mleko-val (aludttejjel) kevernek el. Ez a tejtermékes alap adja meg a hűsítő, savanykás ízt, amit aztán – ízlés szerint – répa, uborka, retek, újhagyma és rengeteg friss kapor tesz még izgalmasabbá. Az ízeket mélyíthetjük, és még üdítőbbé tehetjük a levest, ha kevés friss fokhagymát is adunk hozzá, illetve kis citromlevet vagy almaecetet ugyancsak keverhetünk a levesbe, elrontani semmiképp nem fogja.
Beltartalomnak - a zöldségek mellett - pedig jöhet a lengyel konyha egyik adu ásza, a főtt tojás, amely hibátlanul simul bele ebbe az izgalmas, gazdag, könnyű, de mégis tartalmas hűsítő levesbe. Ha a tojást kevésnek éreznénk, akkor főtt krumplival vagy füstölt hallal is gazdagítható a fogás, telhetetlenek akár a tojás-krumpli-hal vonalon egyszerre is mozoghatnak.
A legjobb az egészben, hogy nem kell órákig a tűzhely mellett állni. A zöldségek pillanatok alatt előkészíthetőek, a botwinkát pár perc alatt meg lehet főzni, a hűtőben már néhány óra alatt összeérnek az ízek, és utána csak egy tányér, egy kanál, meg egy csendes, kellően árnyékos sarok szükségeltetik.

Könnyen rá lehet kapni, a magyar hideg gyümölcslevesek mellett remek alternatíva, nincs vele érdemi macera és rendkívül kellemes ízélmény. A nyári lengyel utak során is érdemes keresni a szezonális étlapon, rákérdezni a vendéglőkben és két-három helyen megkóstolni, hogy ezekkel az emlékekkel feltankolva otthon tovább tökéletesítessük a saját változatunkat. Plusz adalék, hogy nem csak finom és hideg, hanem finom, hideg és egészséges, ugyanis a cékla tele van vitaminokkal (A, C, B), az uborka elemi rostjaira sem panaszkodhatunk, a leveshez adott aludttej, író vagy épp kefir pedig tele van jó baktériumokkal.
Otthon is könnyen elkészíthetjük, 2 liter alaplevet főzünk, ebbe belereszelünk 2 közepes sárgarépát, 2 szál fehérrépát, majd hozzáadjuk az apróra vágott fél kilónyi bébicéklát, levelével együtt. Kis lángon, félig fedve addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A levest ezt követően félrehúzzuk, tejföllel, tejszínnel, kefírrel vagy épp íróval, joghurttal behabarjuk (a habarásba tehetünk lisztet), citromlével ízlés szerint ízesítjük, ha kell, sózzuk, friss kaporral ízesítjük, még egyet rottyantunk rajta.
Jégfürdőbe vagy hideg vízbe hűtjük, majd amikor már csak langyos, akkor hűtőben néhány óra alatt teljesen lehűtjük. Főtt tojással és főtt krumplival kínáljuk.