POPULARSKI BIGOS
A bigos talán az egyik leghíresebb és legkedveltebb lengyel fogás, amellyel minden utazó találkozik, amint elkezd ismerkedni a tradicionális lengyel konyhával. A bigos az ország egyik kedvence, nem ismer határokat, ugyanúgy jelen van – egy adott formában – a litván vagy a fehérorosz konyhában is.
Mint a legtöbb hagyományos népi étel esetében, a fogás eredetét megállapítani szinte lehetetlen, de annyi talán sejthető, hogy az étel neve a harcot, az ellen kaszabolását jelentő régi lengyel bigosowanie szóból ered, hiszen az elkészítése során számos alapanyagot kell – ha nem is kérlelhetetlenül – lekaszabolni. A régi bigosok egyébként kevés hasonlatosságot mutattak a maiakkal, az alapvetően húsból, halból és vízi herkentyűkből készített fogásokat zöldfűszerekkel ízesítették, tejszínnel lágyították, aszalt gyümölcsökkel édesítették és nem ritkán erősen borsozták. A hús és a tejszín már jelzi – ez bizony csak a kastélyokban, palotákban került asztalra, ott is csak ünnepi alkalmakkor.
A káposzta fogásban történő megjelenését egyes legendák II. Ulászlóhoz kötik, állítólag kifejezetten szerette a káposztát és a vadászatokon olyan bigosokat főzetett, amelyekben a vadhúsok mellett a káposzta is megjelent, sőt az erdő adta kincsek, a gombák, különféle bogyók is szerephez jutottak. Ez a bigos ideális fogás volt a többnapos vadászatokra, hiszen – mint tudjuk – a savanyú káposztás fogások újra és újramelegítve egyre jobb és jobb formájukat hozzák.
A bigos aztán a 19. században funkciót váltott és – gazdag betartalmának köszönhetően – egyfajta úti étek lett, a hosszabb utakon előszeretettel fogyasztották, kenyérrel kísérve. Ugyancsak a kalóriadússágához köthető, hogy reggelire, a kinti munkák megkezdése előtt is sokszor került terítékre, főleg a téli hónapokban.
Ahány ház, annyi bigos – ez a mai háziasszonyokra és bigosokra is érvényes, mindenki hozza az otthoni recepteket, a hagyományos, a családra vagy épp a falura, régióra jellemző alapanyagokat.
Van, aki több napon át főzi, vagy épp almát reszel bele, aszalt szilvával gazdagítja, lekvárral édesíti, füstölt szalonnával mélyíti az ízeit, vadból készíti, borral önti fel, paradicsommal vagy paradicsompürével sűríti vagy húsoktól mentesen, vegán módra adja asztalra.
Bármilyen csavart is vigyen bele a szakács, a jó bigos így is autentikus, szerethető és nyújtja azt, amire a lengyel léleknek szüksége van: az otthonosság érzetét egy tál ételbe csomagolva.