Általában az idegenforgalmi szervezetek workshopjai bemutatókról, előadásokról, prezentációkról szól, melyhez kisebb-nagyobb mértékben az adott országhoz kapcsolható catering társul, de ezekkel ilyenkor annyi a feladat, hogy fogyasztunk belőle… Nem úgy a múlt héten, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet budapesti irodája által, a Varsói Idegenforgalmi Szervezettel és az Elixir étteremmel való együttműködés keretében megszervezett gasztro workshopon, ahol az újságíróknak maguknak kellett elkészíteni a vacsorát.
A különleges estét Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet Igazgatójának
köszöntő beszéde nyitotta, majd belenézhettünk Bárány Robi útifilmes Varsó kulináris életéről szóló videójába (mely megtekinthető lesz a Szia Lengyelország YouTube csatornájára), meghallgathattuk Agata Rybkiewicz a Varsói Idegenforgalmi Szervezet projekt menedzserének, Adam Dernoga a varsói Good Food Concept csoportot képviselőjének, Piotr Kurzawa az Antonius kaviár export managerének és Vajda Pierre gasztrokritikus prezentációját.
Ezt követően jöhetett a meghívás fő attrakciója, avagy a résztvevőknek el kellett készíteniük a vacsorát. A meghívottak 3 fős csapatokba főztek, melyben a GFC csoporthoz tartozó Michelin csillagos varsói Elixir étterem séfje, Michał Szcześniak segédkezett.
A menü tatár bifsztek kaviárral, kacsamell „lusta” pierogival és húsos pierogi volt, melyekhez nagyszerűen párosított vodkákat kóstolhattunk - a fekete zubrówkától a tormás vodkáig többféle italt fogyaszthattunk, mely tovább fokozta az amúgy is jó hangulatot.
fotók: Szeicz Anita
Mi nagyon élveztük ezt az egyedi workshopot, és az elkészült ételeket - bízunk benne, lesz még sok hasonló a jövőben.
Ha te is szeretnéd kipróbálni a lengyel konyha ezen fogásait, mutatjuk a recepteket:
Tatár beefsteak
beefsteak hozzávalók (4 adag)
marha szűzpecsenye (bélszín) 0,45 kg
mogyoróhagyma (salottahagyma) 60 g
friss lestyán 5 g
francia mustár 40 g
tojás 4 db
tészta roló hozzávalók
100 g tojásfehérje
100 g vaj
100 g liszt
70 g cukor
továbbá
marinált rókagomba 50 g
kovászos uborka 1 db
Elkészítés
Tészta roló: a tojásfehérjét, a cukrot és a lisztet a puha vajhoz adjuk. A hozzávalókat egynemű tésztává keverjük, majd szedjük át a tésztát szilikonformába és 180°C-on 3 percig süssük koszorú alakban.
Beefsteak: a húst apróra daraboljuk, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a lestyánt.
Tálalás
A tatár beefsteaket formázzuk gyűrű alakúra. Szeletelt kovászos uborkával, ecetes rókagombával és tojássárgájával díszítsük. Az ételt tészta rolóból és Antonius kaviárból készült füzérrel fejezzük be.
Húsos pierogi / derelye
töltelék hozzávalók
sertés lapocka 0,5 kg
hagyma 2 fej
fokhagyma 2 gerezd
szalonna 50 g
bagette 1 db
tészta hozzávalók
liszt 500 g
forrásban lévő víz 200 ml
olaj 25 g
tojás 2 db
egy csipet só
Elkészítés
töltelék a derelyéhez: a sertéslapockát felkockázzuk, és aranybarnára sütjük. A hagymát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és az apróra vágott fokhagymával együtt megpirítjuk. Az egészet kis lángon 1,5 óra hosszat főzzük, végül hozzáadjuk az összemorzsolt bagettet és a vajat. A kihűlt tölteléket húsdarálón ledaráljuk, és sóval, borssal ízesítjük.
tészta: a lisztet konyhai robotgép keverőtáljába tesszük, majd hozzáadjuk az olajat, a forró vizet, a sót és a tojást. A tésztát a mixerrel egynemű masszává dolgozzuk össze, majd letakarva félretesszük 15 percre.
Tálalás
A megtöltött és összetapasztott derelyéket forrásban lévő vízben, az újra forrástól számítva 3 percig főzzük, majd vajjal és szalonna-pörccel tálaljuk.
Kacsa "lusta" pierogival
kacsa hozzávalók
kacsamell 0,6kg
petrezselyemgyökér 0,8kg
fehér csokoládé 50 g
tejszín 36% 200 ml
alma 1 db
kurkuma 1 csipet
cukor 150 g
½ citrom leve
pierogi hozzávalók
túró 0.5 kg
tojás 1 db
liszt 50 g
burgonyaliszt 80 g
cukor 20 g
Elkészítés
Kacsa: A kacsamellet megtisztítjuk, majd friss majoránnával és fokhagymával bepácoljuk. Miután bepácoltuk, vágjuk be a bőrt rácsos mintára. Süssük a kacsát a először a bőrével lefelé, a zsiradékot kiolvasztva 4 percig, majd a másik oldalán is. Majd tegyük félre a serpenyőben további 3 percre a bőrével felfelé.
Petrezselyemgyökér mousse: A petrezselyemgyökeret hámoz-zuk meg és kockázzuk fel, majd tegyük egy edénybe. Az összetört csokoládét terítsük sütőpapírra, és süssük 180 fokon 6 perc alatt aranybarnára. Adjuk a tejszínt és a pirított fehér csokoládét a petrezselyemgyökérhez. Főzzük az egészet puhára, majd turmixoljuk simára. Végül sóval ízesítsük.
Almaszósz: Öntsünk 100 ml vizet egy edénybe, adjunk hozzá 50 g cukrot és egy csipetnyi kurkumát. Miután felforrt, tegyük hozzá a ½ citrom levét. Az almát hámozzuk meg és vágjuk négyfelé, majd tegyük egy vákuumzacskóba, adjuk hozzá a szirupot és zárjuk le. Tegyük a becsomagolt almákat 15 percre hűtőbe. Tálalás előtt süssük sütőben 180 fokon 10 percig.
"Lusta" pierogi: Tegyük az összes hozzávalót egy tálba, majd rövid idő alatt gyúrjuk sima tésztává. A tésztát négyfelé osztjuk és henger formálva lisztben megforgatjuk. A megformált tekercsekből ferdén vágjunk egyforma nudlikat. A tésztát forró vízben az újra forrástól számítva 3 percig főzzük.