top of page
Writer's pictureWessely Márta

AKÁR 12 FOGÁS A LENGYEL KARÁCSONYI ASZTALON

A lengyel karácsony gasztronómiai hagyományai szorosan összefüggnek a keresztény szokásokkal és a népi kultúrával. Karácsony estéjén, a Wigilia alkalmával a családok hagyományosan böjti ételeket fogyasztanak. Ilyenkor tizenkét fogást tesznek az asztalra, amelyeknek mindegyike szimbolikus jelentéssel bír.



A fogások eredete

A tizenkét fogást természetesen többféleképp is értelmezhetjük. Egyrészt az apostolokra való emlékezésként, másrészt az év végi visszatekintés részeként, hiszen a tizenkét fogás megtestesítheti a hónapok körforgását is, ezzel is elősegítve a bőséget, a termékenységet az új évre. Az ételek jelentéstartalma legtöbb esetben e kettő ötvözete, vannak kifejezetten a valláshoz köthető szimbólumok és bőven akadnak a természetet megidéző fogások.


A karácsonyi asztal központi eleme a lengyel konyhában közkedvelt hal. Sok esetben pontyot választanak a háziasszonyok, ami alapvetően a lengyel hiánygazdálkodás mementója, nem pedig évszázadokra visszanyúló hagyomány. A ponty ugyanis csak a 20. század közepén vált a wigilia menüjének központi elemévé. A második világháború utáni időszakban, a gazdasági nehézségek és az élelmiszerhiány idején a ponty lett a legelérhetőbb hal, amely gyorsan beépült a lengyel karácsonyi hagyományokba, és mára elválaszthatatlan részévé vált az ünnepnek. Természetesen a ponty sok szálon kötődik a lengyel gasztronómiához, a ciszterek étrendjének is fontos, böjti pontja volt a halastavakban tenyésztett ponty, amelyet más a XII. században is ismertek és előszeretettel fogyasztottak is.


Az ünnepi asztalon a hal mellett legtöbbször a cékla- vagy gombaleves található, illetve valamilyen savanyú káposztából vagy gombából készült étel, például gombával töltött pirog, ezek a fogások természet termékenységét, adományait jelképezik. Ezen kívül különleges helyet foglal el a menüben a mákos tészta és a mákos kalács is, hiszen a megszámlálhatatlan apró szem a gazdagságot, a bőséget és a termékenységet hivatott szimbolizálni. Természetesen valamilyen formában megjelenik a hering is, amely szintén elengedhetetlen eleme a böjti étkezésnek.



A tizenkét fogás

Egy lengyel otthonban, az ünnepek idején, egy hagyományos karácsonyi asztalon akár ez a tizenkét fogás is megjelenhet:


1. Barszcz czerwony z uszkami (vörös céklaleves gombás tésztabatyukkal)

2. Zupa grzybowa (gombaleves)

3. Ryba po grecku (hal görög módra, paradicsomos-zöldséges szószban)

4. Karp (ponty)

5. Kapusta wigilijna (káposzta gombával)

6. Pierogi z kapustą i grzybami (káposztás-gombás pirog)

7. Kluski z makiem (mákos tészta)

8. Śledź (hering különböző formában)

9. Kompot z suszu (aszalt gyümölcsökből készült kompót)

10. Makowiec (mákos kalács)

11. Piernik (mézeskalács)

12. Sernik (túrótorta)

35 views

Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

bottom of page