SZARLOTKA – A HÁZIAS LENGYEL DESSZERTEK KORONÁZATLAN KIRÁLYNŐJE
A szarlotka, vagyis a lengyel almatorta, a lengyel konyha egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje. Felmenője egy rendkívül elegáns édesség, a charlotte, amelyet Marie-Antoine Carême, a világ első sztárcukrásza alkotott meg. Napóleon és az orosz cári udvar cukrászánál a charlotte még egy krémből és piskótából állító hűtött desszert volt, amelyet gyakorta gyümölcsökkel, például almával gazdagítottak.

A sütemény lengyel változata idővel erősen eltávolodott a francia eredetitől, és saját, egyedi utat járt be. A lengyel szarlotka mára alaposan átalakul és leginkább a mi almás piténkre emlékeztet. A szarlotkában a reszelt vagy csak apróra vágott almatöltelékhez rendszerint fahéjat adnak, de gyakorta fűszerezik szerecsendióval vagy szegfűszeggel, ezek a fűszerek segítenek kiemeli az alma természetes édességét, míg egyes receptekben a töltelékbe kevés citromhéj is kerül, ami üdeséget kölcsönöz a desszertnek. A tésztához gyakran adnak vaníliát vagy vaníliás cukrot, néhány változatban szerecsendió vagy szegfűszeg is szerepel, a fűszerekkel gazdagított tészta szépen harmonizál a töltelékkel. Az almás tölteléket szívesen lazítják egy kevés mazsolával, gazdagítják darált dióval, sőt, a süteményt fedő tésztaréteget is szeretik picit megbolondítani, mondjuk tésztamorzsára cserélni.
Tálaláskor a szarlotkát porcukorral szórják meg, de nem ritka, hogy vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal, esetleg friss gyümölcsökkel körítve kínálják.
A szarlotka népszerűsége Lengyelországban töretlen, és számos regionális változata létezik. Egyes változatokban a tésztát élesztővel készítik, míg másokban piskótát használnak alapként. A töltelék is változatos: a hagyományos almás sütemény mellett készítenek szarlotkát más gyümölcsökkel, például körtével vagy szilvával is.
A szarlotka nemcsak háziasszonyok konyháiban, hanem természetesen a cukrászdák kínálatában és az éttermek étlapjain is megtalálható. Különösen népszerű az őszi és téli hónapokban, amikor az érett friss almából sülnek az almás sütemények. A szarlotka mára a lengyel vendégszeretet és a házias ízek szimbólumává vált (szinte minden menedékházban is ezzel várják az arra tévedő túrázókat), amelyet minden generáció szívesen fogyaszt.
Készíts otthon szarlotkát
Az alábbi receptet a lengyelorszag.travel oldalról kaptuk.
Hozzávalók
3 csésze liszt ( 52 dkg)
25 dkg hideg vaj
1 csésze porcukor ( 17 dkg)
4 db tojássárgája
1 teáskanál sütőpor
1 kg tisztított, felkockázott alma
4 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál víz
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, porcukrot, a hideg vajat, tojássárgáját, majd összegyúrjuk. 2/3 arányban elosztjuk és hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket. Az almát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Egy edénybe beletesszük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, vizet és megpároljuk. Ha kihűlt belekeverjük a zsemlemorzsát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 25 x 30-as tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. papírral.
A lehűlt tészta nagyobbik részét kinyújtjuk, a tepsibe tesszük. Vékonyan megszórjuk morzsával, majd a kihűlt almatölteléket belesimítjuk. A kisebbik tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. Mehet a sütőbe, kb. 30-40 percre. Ez a sütési idő változhat, sütőfüggő!
A süteményünket kihűtjük, majd szeleteljük. Vanília fagylalttal van tálalva, akkor az almás melegen kerül a tányérra.