top of page
  • Facebook
  • Instagram

LENGYELORSZÁG, A NAGY HAGYMA!

Ha most megkérdeznéd mi jut eszembe elsőre Lengyelországról, akkor valószínű a sajtokat, a borostyánt és a varsói Kultúrpalotát mondanám – de mondanám ugyanúgy a (számunkra) felfedezetlen tájakat, amelyek ott vannak azon a bizonyos utazós bakancs listán: Poznań vagy Gdansk. Mert hogy Lengyelország sokkal több, mint Zakopane – bár kétségtelen az egyik legkönnyebben elérhető egyik legfestőibb helyszíne az országnak, méltán helyet foglalva a mainstream helyszínek között. Külön szerethető élmény, hogy generációk óta időről-időre visszatérek Lengyelországba:



Az első találkozás - tiniként

A 2000-es évek egyik sláger utazása volt, a befizetett 1 hetes autóbuszos utak, ahol 50 magaddal (jobb esetben ismered is őket) zötykölődsz több száz kilométeren keresztül egy hétig. Nos, mi is így jártuk be családosan 2000-ben Zakopanét és Krakkót miközben sokat túráztunk a Tártában. Zakopanéból azóta is az a vibe ami megragadta, az akkor még gyerek képzeletemet – aminek egyelőre semmi köze az Insta-kompatibilis karácsonyi felhajtáshoz, ami mostanában övezi: friss, ropogós hegyi levegő, utcai árusok, faházak, kisvárosias hangulat. Mindenhol kitelepülések és a bőrpapucstól a kötött sál-sapka kombináción át mindent lehetett venni: SAJTOT is. Sok sajtot! – A családban azóta is nagy sajtfogyasztók vagyunk és temérdek mennyiségű oscypek-et hoztunk haza. Ez a különleges sajtfajta nagyon jellegzetes sós, füstös ízvilágú, amit a tátrai juhocskák tejéből készítenek. A mai napig eszembe jut a sok fonott sajt majszolása a Tátrában. Ha valami isteni éjszakai rágcsálni valót szeretnél próbáld ki áfonyalekvárral. Mennyei!


Létezik a híres lengyel-magyar barátság?

A mi esetünkben mindenképp! 2015-ben már a barátommal tértem vissza Varsóba, köszönhetően egy nagyon kedves barátunknak, aki ott él. Látogatóba érkeztünk, de otthon éreztük magunkat. Ehhez valószínű az isteni kulináris élmények is hozzájárultak. Az alatt a pár nap alatt is végig ettük a lengyel gasztro remekeit, ahogy azt tettük idén is amikor annak a bizonyos barátunknak az esküvőjére érkeztünk. 


Az emberekről, illetve vendégszeretetükről releváns információt, vagy éppen messze menő következtetést nem tudtunk levonni, hiszen ismerősökhöz mentünk, de még a varsói nagyvárosias élet sem hagyott bennünk semmi fennakadni valót – teljesen otthon éreztük magunkat.



Gasztro-élmények

Na de mik is tartoznak a kötelező elemek közé, amit kár lenne kihagyni, ha egyszer Lengyelországban jársz? Jó magyar módjára kezdjük a levessel: zurek. Ez nálam teljesen kimeríti a komfort étel kategóriát. Ha jó napod van, akkor azért, ha meg rossz, akkor azért! A mi krumplilevesünknél picit sűrűbb, isteni kolbásszal, főtt tojással és pirított szalonnával készül – amikor mi idén próbáltuk, rozscipóban tálalták nekünk, aminek rusztikus, otthonias érzete van. Hidd el, nem fogsz csalódni. Ebben a cudar téli időben pedig igazán fergeteges lélek- és testmelengető leves.


Ha már leves, akkor barscs, ami viszont nekünk magyaroknak is újdonság, hiszen ez egy céklából készült leves. A lengyelek rajongását a célkaleves iránt az is nagyon jól mutatja, hogy a varsói óváros szuvenírboltjaiban a zurek és pierogi mellett a célkaleveses hűtőmágnes is alapdarab.


Érdekes módon a töltött tészták nálunk magyaroknál nem annyira képviselik a nemzeti étel vonalat, pedig nemcsak Európában ’honos’, hanem Ázsiában is: Japánban gyoza, Dél-Koreában mandu, Kínában wonton vagy bao zi Vietnámban pedig bánh ít trần. A lengyel pierogi is hasonló elven töltött tésztabatyukat rejt, amiben káposzta, gomba, hús is megbújhat – de létezik édesebb verzió is.


Ha már édesség, akkor nem szabad kifelejteni a sorból a krówka-t (lengyelül kis tehén). A tejkaramellák koronázatlan példánya. Eddig mind a három utam során hoztam haza!

A bölényfűvel ízesített Żubrówka vodka pedig a 18. század óta vált népszerű itallá. Gondoltad volna, hogy körülbelül 0,15% bölényfüvet tartalmaz?



Családi desztináció

Ahogy említettem, idén már egy esküvőre is hivatalosak voltunk, amit megfejelve néhány nappal előtte és utána, egy szuper varsói hosszú hétvégét kerekítettünk magunknak. Gyerekként ismertem meg az országot és most már a saját gyermekemnek mutattam meg az országból egy szeletet. Varsónak 2 verhetetlen előnye is van, ha családos utazásról van szó:


1) alig több, mint 1 órás repülőúttal elérhető, valamint

2) az óvárosa és belső negyedei kompaktak.

Gyerekkel is szuper hangulatos és menedzselhető. Nehezen képzelem el, hogy egy aprótalp ne élvezné a sellős szobrocskát vagy a Kultúrpalota kilátóterasztát, de ha elrugaszkodnál a történelmi emlékektől, akkor is egy nagy kupac gyerekeknek szánt (vagy velük is kompatibilis) program vár: a Néprajzi Múzeum gyerek részlege, a Vasúttörténeti Múzeum vagy Kopernikusz Center - Lengyelország legnagyobb tudományos központja. De ott van az Állatkert és a Visztula partja is. 



A hagyma

Lengyelország sokaknak talán olyan, mint egy nagy hagyma. Elsőre nem veszi fel a versenyt egy délebbre elhelyezkedő, mediterrán országgal, de aztán sorban derül ki róla, hogy van – 

  • hegyvidéke,

  • tengerpartja,

  • ízletes gasztronómiája,

  • pezsgő nagyvárosai,

  • történelmi kisvárosai,

  • és olyan nemzeti (és világhíres) emléktárgyai, mint a Balti-tenger medencéjének régiójában termelt borostyán.


Jó választás szólóban, barátokkal és családdal is. Igazából nyáron is meg télen is. Csak meg kell hámozni egy kicsit – aztán lehet még a szemünk is könnybe lábad közben!



276 views

Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

polandtravel_logo_sideAB.jpg

Oldalunk a magyarországi

Lengyel Idegenforgalmi Szervezet

támogatásával készül!

© 2024 Szia Lengyelország! - minden jog fenntartva

bottom of page