top of page

HA POZNANBAN JÁRUNK, EGYÜNK KRUMPLIT! - PYRA BAR

Bárhol is járunk Lengyelországban, biztosan fogunk enni zsureket vagy pierogit. Poznan ilyen szempontból kivétel, mert ez a krumpli városa, vagyis ahogyan a helyiek mondják Pyrlandia.


Lengyelül egyébként a krumpli mindenhol ziemniak, de a poznani nyelvjárásban, ahol egyébként is rengeteg német eredetű vagy egyedi szóval találkozhatunk a pyra terjedt el. Azt mondják, hogy a pyra/pyry szó Peru nevéből származik, mert a krumplit innen hozták Poznan környékére a XVI. században. Ha el szeretnénk mélyülni a krumpli eredetében és tudományában, akkor érdemes elmenni a Krumpli múzeumba, a Muzeum Pyry-be és ha már mindent tudunk a burgonyáról, és megéheztünk, akkor irány a Pyra Bar.




A hely tulajdonosa elmesélte, hogy 2009-ben indult a Pyra Bar, igaz akkor még igazi punk bisztró volt, amely később kinőtte magát a város egyik legpoznanibb helyévé, s közben folyamatosan alakult a menü és a koncepció is.


Nagyon menő a hely designja, tele van ötlettel, vicces plakátokkal, ráadásul krumpliselfiet is készíthetünk egy hatalmas nagy burgonyával. A brandhez hozzátartozik, hogy van saját krumplivodkájuk tetszetős üvegben, és vásárolható a régi szocialista időket idéző porcelán bögre is Pyra bar felirattal, vagy...


Minden ételt nem volt alkalmam megkóstolni, de néhányat egészen biztosan ajánlani tudok.




A klasszikus poznani étel a Pyry z gzikiem (z bzikiem), vagyis a héjában, sütőben sült krumpli, snidlinges kevert túróval az alap, ami rendkívül laktató, házias és finom étel.


Nagyon jó választás a Szare kluchy vagy kluski vagyis a „szürkének” nevezett krumpli nudli, vagy ha jobban tetszik sztrapacska lila hagymával, szalonnával és párolt káposztával tálalva. A pierogi, vagyis a töltött derelye nem kifejezetten poznani étel, hiszen a kelet-lengyel területekről származik, de egész Lengyelországban szívesen fogyasztják. A Pyra barban természetesen a krumplis-túrós variációt kóstolhatjuk meg, és sokáig nem is volt a menüben, de mivel nagy igény volt rá, elkezdték a Pyra barban is készíteni.


Lengyelországban nagy népszerűségnek örvend a Placki ziemniaczane, a helyi tócsni vagy lepcsánka, amiből sokféle variációt ehetünk itt: magában, de mindenféle feltéttel is, húsosos „pörkölttel”, lecsóval, joghurtos szósszal, vagy akár lazacos mascarponés szósszal is, de van néhány édes verzió is az édesszájúak számára. Többféle sütőben sült rakott krumpliételt is kóstolhatunk: csirkével, brokkolival, cukkinivel vagy füstölt lazaccal készített egytálételeket.


Természetesen a sültkrumpli imádóknak is van néhány variáció Az ételekhez ihatunk finom limonádét, kompótlevet, teát, gyümölcsturmixot, kefírt, de akár csapolt sört is. Az árak az ételek mennyiségéhez viszonyítva nagyon jók, 24-40 zloty között ehetünk egy tál ételt, tehát 2300-3800 ft között, de szerintem ha többen vagyunk, érdemes többfélét rendelni, hogy mindenfélét kóstolhassunk.





A poznani Pyra Bar a belváros szívében található, a főtértől pár perces sétával juthatunk el a Strzelecka utca 13-ba, tehát ha Poznanban jársz és szeretnéd felfedezni a krumpli sokszínű világát, szinte kötelező ide elmenni, ráadásul szuper vicces matricákkal térhetünk haza. Jó hír, hogy Gdanskban és Gdyniában is van Pyra bar franchise jelleggel. Nekem nagy kedvencem a Pyra bar honlapján található 3 onlinejáték is, amely gyermekkorom orosz kvarcjátékait hozza vissza. A hangot érdemes bekapcsolni!


31 views

Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

bottom of page